Vrijdag 14 oktober 2022

De Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid

Na weken van voorbereiding was het op 10 oktober zover, de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid. Een dag waarop basisschoolkinderen spelenderwijs mogen ervaren wat duurzaamheid betekent en hier zelf mee aan de slag mogen gaan. Zeven van onze Veldvest scholen hebben deelgenomen aan deze bijzondere dag.

De Veldhovense Elke van der Valk is een van de initiatiefnemers. Samen met onder andere de Gemeente Veldhoven en de stichting Schooldag van de duurzaamheid heeft zij zich ingezet om deze dag in Veldhoven te organiseren. “Duurzaamheid betekent voor mij dat er een goede balans is tussen de mens, de planeet en de economie: nu en in de toekomst. Om dit voor elkaar te krijgen, geloof ik heilig dat we moeten beginnen bij onze jongste inwoners, de basisschoolkinderen. Zij zijn flexibel, creatief en oplossingsgericht én de toekomst van Veldhoven. Ik denk dat we als volwassenen veel van onze kinderen kunnen leren.”

Voor de Schooldag van de duurzaamheid is een creatief, uitdagend en leerzaam programma opgezet voor ruim 1.000 Veldhovense leerlingen uit groep 5 t/m 8. Voor iedere groep was er een op maat gemaakt activiteitenprogramma met 6-7 activiteiten die in samenwerking met verschillende partners werden georganiseerd. Alle activiteiten zijn gebaseerd op de ‘7 junior Global Goals’,
een vertaling van de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) zodat deze ook voor kinderen te begrijpen zijn.  Wethouder Onderwijs Thomas van Broekhoven en wethouder Duurzaamheid Mariëlle Giesbertz gingen langs bij een aantal workshops. Zo waren zij aanwezig bij een gastles van ASML over recyclen, gingen zij op bezoek bij de Voedselbank Veldhoven en puzzelden ze mee met het escapespel van Waterschap De Dommel. Bij de workshop ‘Wereldwens’ zijn de leerlingen aan de slag gegaan met hun eigen wens die te maken heeft met een duurzaam Veldhoven. In november maakt de gemeente bekend welke wens zij uit gaan laten komen.

Basisschool De Rank is een van de zeven Veldvest scholen die meegedaan heeft aan het programma.
Directeur Gijs van Vark kijkt terug op een geslaagde dag. “Bij ons op school is veel aandacht voor maatschappelijke thema’s. We willen goed voor elkaar en voor de aarde zorgen, de Schooldag van de duurzaamheid helpt ons daarbij. We vinden het belangrijk om onze leerlingen te leren over duurzaamheid en hoe zij hier zelf aan kunnen bijdragen. Met een kleine aanpassing kun je al een groot verschil maken.”

Ook Michelle van Hoof, leerkracht en leermonitor van Basisschool EigenWijs was positief over de dag. “Toen we hoorden over deze dag waren we direct enthousiast. Ervaren wat duurzaamheid betekent door al je zintuigen in te zetten en te ervaren. Dat is iets wat perfect aansluit bij het ontdekkend leren wat we bij EigenWijs zo belangrijk vinden. Daarnaast stonden de kerndoelen vanuit SLO centraal én sloot het perfect aan bij de Kinderboekenweek. Al met al een leuke, leerzame dag!”

De komende dagen zal er meer informatie en beeldmateriaal gedeeld worden via www.veldhoven.schooldagvandeduurzaamheid.nl. In November wordt de prijsuitreiking gehouden in Theater De Schalm, daar zal ook de aftermovie gelanceerd worden.

Meer nieuws